Det lyder bedst, hvis man spiller “BLIF”

Stikken er Denne gang blevet grebet af Henning Bech. Som tidligere Pipe Major i Roskilde Pipe Band, Lochlann Pipe Band, Copenhagen Caledonia Pipe Band, og Devil Island Pipe Band (har jeg glemt nogle, Henning?), er Henning én af de mere erfarne pipe majors vi har i bandet. Desuden har Henning også spillet med Holbæk Pipe Band, Ayr Society Pipe Band, Stirling and District Pipe Band og Black Raven Pipe Band. Som Henning skriver: “Det blev lidt flere end planen, men bands´ne lukkede ned og åbnede i vild forvirring.” 

 

Jeg har fået overdraget Stikken fra Ralph. Stikken bliver brugt til at komme med mange gode historier.

Band i panik?
Jeg synes, at det var ret morsomt, da vores pipe major skabte lidt panik i bandet ved at sige: “Vi skal spille MAP tunes”.
Der blev meget stille og alle ventede spændt. Skulle vi nu til at spille mazurka igen, eller havde Tom H. lavet en ny melodi i 17/7?
Der var megen snak om, hvad det dér MAP nu gik ud på, og det kom meget bag på mig, hvor lidt de forskellige i bandet kendte til MAP tunes.

Baggrunden for valg af MAP tunes kom, fordi vores musikalske ledelse gerne ville forberede bandet på at komme en tur til Tyskland og/eller Belgien, for at spille konkurrence. Der er lidt forskellige regler, men MAP kan man altid spille til konkurrencerne.   

Hvad er MAP tunes?
I midten af nullerne indførte Royal Scottish Pipe Band Association MAP tunes til major konkurrencer for juvenile, grad 4A og 4B for at højne standarden for spillet. Man skulle vælge 4 stk 2-dels 2/4 marcher fra en liste på ca. 20 melodier. I starten fik RSPBA ikke det de forventede, så man holdt mange foredrag om, hvad deres forventninger til MAP var. Mange bands havde rigtig svært ved at omstille sig fra at spille 4/4 marcher i et rimeligt friskt tempo til at spille 2/4 march i et tempo, som RSPBA brugte en del tid på at beskrive. De beskrev dog ikke, hvor mange bpm man skulle spille, men kun forventninger til en max og min. tid, og så måtte man selv udregne. Specielt skotske bands havde svært ved, at det blev dikteret hvad og hvordan man skulle spille, så igen måtte skotske bands se sig slået til konkurrencer af bands fra Nordirland og Irland.

Efterhånden er der flere og flere bands, der har lært at spille MAP. Det er ikke nok at spille uden for mange fejl, og med en rimelig god lyd. Til VM i grad 4B er der ca. 60 bands, som er fordelt i 3 grupper, hvor de 4 bedste går videre til finalen med samlet 12 bands. Når man skal vælge 4 melodier ud fra en liste, er det ofte de samme melodier der vælges.

Hvordan spiller man samme melodi bedre end andre bands? 
For mig lyder det bedst, hvis man spiller “BLIF”: B for balance eller kontrol. Det skal ikke kun være pipe major og leading drummer, som har nogenlunde styr på tempoet. Alle skal arbejde med samme tempo, og helst på den langsomme side, hvor det med noget øvelse er nemmere at kontrollere, så der kan komme mere fokus på L – lyd. Piperne får mere overskud til at arbejde med lyden og til sidst IF – ingen fejl. 

Løbende er listen med melodier blevet udvidet, og i grad 4A er det blevet til march- strathspey reel, og der er kommet 4 dels melodier på MAP listen for grad 4A, hvilket har været med til at forberede de bedste bands på at kunne spille i grad 3B.
 
For mig er et af de bedste bands til MAPS Johnstone PB (grad 4 /grad 3 band). De har dog de sidste par år spillet i grad 3, men de har fortsat MAP spillestilen med et meget kontrolleret spil. De vinder ikke hver gang, der er spillefejl en gang imellem, men stadig en stor nydelse at lytte til.   

https://www.youtube.com/watch?v=-iwwZNqjPy4   

Heldigvis er der kommet gang i pipe band konkurrencerne efter Covid 19, og mange har sikkert hørt de forskellige grad 1 bands, som spiller super godt – men hvad med grad 4A? Prøv at holde øje med Kildoag Pipe Band. Det er helt sikkert et band, som får mange flotte placeringer i 2022 – med deres meget kontrollerede spil.

Kildoag Pipe Band @ Bangor 2022

Det bliver selvfølgelig også spændende at følge Charlotte og Bernie med SLOT og deres grad 1 sæson. Held og lykke til jer!


God sommer.

Redaktørens bemærkning: Det har desværre ikke været muligt at få nogle til at gribe stikken efter Henning. Sidder du et sted derude med en kriblen i maven for at komme med et indlæg, så skriv da endelig til redaktionen.   

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*