Kunstmaleren Mogens Zieler og hans tilgang til sækkepiben.

Af Kaj Larssen

Jeg stødte for nogen tid siden på en gammel bog som omhandler kunstmaleren og sækkepibespilleren Mogens Zieler. Bogen kom til at ligge temmelig længe, men en sen aften fik jeg taget mig sammen og fik kigget nærmere i den. Det viste sig hurtigt at være en slags biografi over Zielers liv og hans virke. Opmærksomheden blev dog hurtigt fanget af et par afsnit om hans virke som sækkepibespiller og flere af hans malerier som her illustrerede pipe bands og solister. Uddraget er tilgængeligt længere nede i teksten og for de som er særligt interesserede i hele bogen, kan den formentligt findes antikvarisk under ‘Selskabet Bogvennerne; Carl Frederik Garde: “Om lidt er alt så længe siden” – en bog om Mogens Zieler.

Inden vi går videre i teksten, har jeg dog en lille efterlysning af et af Mogens Zielers malerier. I forbindelse med CWC-81 (Copenhagen Winter Competition 1981) havde vi (CWC-Komiteen) modtaget en gave via St. Andrew Society of Denmark i form af et maleri forestillende et pipe band på Esplanaden, Edinburgh Castle (ca. 160 x 110 cm). Gaven var kommet i stand via et tidligere medlem af St. Andrew Soc. og komiteen besluttede, at maleriet skulle skænkes til The Army School of Piping, Edinburgh Castle. I forbindelse med CWC blev maleriet hængt op på N. Zahles Skole til almindelig beskuelse for deltagere og publikum. Efterfølgende blev det taget ned, skilt ad og rullet sammen i et stort paprør, og sommeren efter transporteret til Skotland af undertegnede. Maleriet blev samlet på Edinburgh Castle og overrakt ved en lille højtidelighed hvor P/M Angus MacDonald (SG) og Major John M. Allan var til stede.

I 2017 hvor jeg havde mulighed for at deltage i The Royal Edinburgh Military Tattoo, havde jeg sat mig for, at finde ud af maleriets videre skæbne. The Army School of Piping var siden flytter fra Edinburgh Castle til Inchdrewer House, Redford Barracks. Jeg kom hurtigt i dialog med Major Gordon Rowan, den nuværende principal for skolen, som mente at kunne huske billedet. En større eftersøgning blev sat i gang og både Redford Barracks og The Castle blev endevendt og flere arkiver blev ligeledes undersøgt. Resultatet udeblev, flere kunne huske maleriet, men sporløs forsvundet var det.

Desværre blev der aldrig, mig bekendt, taget billeder af maleriet, hverken i forbindelse med CWC eller på Edinburgh Castle. Så hvis en nuværende læser mener at have kendskab til billedes udseende, er jeg meget modtagelig.

 

Kaj Larssen

Klik her for at se uddraget.

1 Comment

  1. Det har været i 1980 eller mest sandsynligt 1983 (CWC 10-års jubilæum) hvor P/M Angus MacDonald var her og fik det med hjem. Som jeg lige husker det vred han sig lidt fordi kunst vist ikke var en kernekompetance hos ham og han gjorde sig store anstrengelser for at forholde sig til noget som måske var lige rigeligt abstrakt for ham.
    Mit gæt er at det er diplomatisk fordampet, da Army School flyttede fra Edinburgh Castle.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*