Klaus Jespersen (1951-2022)

Af: Paul Martin Holm og Tom Harboe, tidligere PMs sammen med Klaus i sammenlagt 11 år.  

Klaus Jespersen var med til at skabe The Heather Pipes & Drums of Copenhagen, og for band’ets trommegruppe var han en altoverskyggende ledende skikkelse gennem flere årtier. Selv om Klaus ophørte med at spille i band’et for mere end 30 år siden, husker vi hans person og det han udrettede stadig tydeligt, og vi føler, at resultatet af al hans arbejde den dag i dag fortsat er en del af band’ets gener. 

Klaus var med fra starten i 1969 dengang det hed Gladsaxe Pipe Band, og blev med det samme leder af trommegruppen. Det forblev han helt til 1988, kun afbrudt af en 2-årig periode i starten af 80´erne.

Klaus havde en meget seriøs tilgang til sin tromning, og havde i sit FDF K2 trommekorps lært sig selv skotsk tromning ved at lytte til plader. Siden fik han instruktion af skotske instruktører. Hans altid seriøse og grundige tilgang til musikken og hans stræben efter den højest mulige musikalske standard, sikrede ham de flotte resultater, som han opnåede som solist, med sin trommegruppe og sammen med pipe band’et. Klaus var i mange år altdominerende i de individuelle konkurrencer, og han vandt utallige konkurrencer i Skandinavien med sit drum corps og var med ved roret, da band’et rykkede op fra grad 4 til 3. 

Klaus deltog igennem årene altid i alle band’ets aktiviteter, og i den periode lagde han også mange timer i band’ets drift.  Han påtog sig løbende administrative opgaver, dels som bestyrelsesmedlem og ikke mindst var det ham, der havde styr på foreningens lokaler og uniformer. Klaus var et udpræget foreningsmenneske. Han lagde vægt på, at enhver måtte yde sit bidrag, for at få foreningen til at hænge sammen, og han var én af dem, der gik forrest. Hans enorme og vellykkede indsats for at få foreningens bandlokaler – Pipe Band Centeret – til at fungere, gjorde lokalerne til et naturligt samlingspunkt for utallige sociale arrangementer og band-træninger. Dette miljø bidrog til en fælles identitetsfølelse i foreningen. Samtidig var lokalerne også i årevis ramme for sociale sammenkomster af mere internationalt snit for deltagere i Copenhagen Winter Competition (CWC)    

Klaus brød sig absolut ikke om at fremhæve sig selv. Han havde et godt øje for, hvordan nye elever og mere tilbageholdende medlemmer kunne finde sig en plads i foreningens fællesskab. På trods af Klaus´ rare, rolige og ligefremme facon, kunne han blive meget vred hvis han oplevede en adfærd, som han fandt var på bekostning af fællesskabet, og et par gange har vi oplevet temperamentet slå gnister ved at han har uddelt regulære skideballer, så ruderne klirrede. Man var aldrig i tvivl om, at der var tænkt over tingene, når Klaus udtalte sig, og dette, sammenholdt med hans store administrative indsats og høje musikalske niveau, gjorde, at der stod en naturlig respekt og anerkendelse om hans person, som strakte sig langt ind i det skandinaviske pipe band miljø. 

Klaus var æresmedlem af foreningen The Heather Pipes & Drums.  Efter han holdt op med at spille, virkede han som dommer ved flere konkurrencer i Danmark. Han har desuden, både under og efter sin aktive periode, ydet en stor og mangeårig indsats i gennemførelsen af det årlige CWC. 

Senest hyggede Klaus sig med at bidrage med at præcisere beskrivelsen af bandets historie op til jubilæumsfestlighederne i september 2021, og virkede da ikke spor tynget af sygdom. Det kommer derfor som et chok, at han ikke er her mere. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*